Restauratie Radiohut

Mijn naam is Ruud Hoogerhuis (PD0RH), en ik ben bezig om samen met Jan Kanon (PA7X) de radio centrale weer aan de praat te krijgen. Ik ben zelf nog actief dienend bij de koninklijke marine verbindingsdienst. In eerste instantie willen we de ontvangst weer aan de praat krijgen.

Wij hebben in de radiocentrale twee Racal RA17L korte golf ontvangers, een MA137A MF/LF frequency-converteer, twee MA197B Preselectors en twee Frequency Shift Convertor CV-83C/URA-17 voor het RTTY signaal naar de Sagem TX20 telex. Alle apparatuur is reeds naar 230v geschakeld, er is nl geen 115v omzetter meer aan boord. Vandaar de transitie naar 230v.

We hebben nu wel de Racal draaiend op de 2474Khz wat een RTTY frequentie is, echter dit was van vrij korte duur en daarna was het stil en waren we niet blij. Ik kwam er ook achter dat de frequency shift  convertor van Amerikaanse makelij is en er stond een stickertje op dat hij naar 230v gemodificeerd is. Het apparaat is nog niet daadwerkelijk aangesloten omdat ik niet zeker ben van de 230v spanningsvoorziening in het apparatuur rek waar de hele boel inhangt. Voor de Sagem TX20 zijn er al een paar ponsband rollen en telex papierrollen geritseld dus dat is ook voor elkaar.

Dan rest nog enkel de Sagem TX20 telex na te lopen, en te kijken of we die op 230v kunnen krijgen. Dit gaat wel lukken denk ik omdat deze jongens ook op de wal gebruikt werden. Hij is van Franse makelij, en ik heb voor zowel de frequency shift convertor als voor de Sagem TX20 al de bediening- en technische handleidingen van internet gehaald. Dit was wel even zoeken maar het is gelukt dus alle documenten zijn nu wel zo’n beetje aanwezig. Uit ervaring weet ik dat er twee versies van bestonden, één voor de varende eenheden en één voor de verbindings-centra aan de wal. Hier zit dus het verschil in 115v en 230v in, en het wordt een uitdaging als de Sagem een 115v versie is.

19-11-2018:
De Sagem TX20 is inmiddels omgeschakeld naar 220v. Achteraf gezien was dit eigenlijk een kwestie van de interne voedings-stekker om pluggen naar de 220v zijde van de trafo. Dit is dus gedaan en konden we de telex met een gerust hart aanzetten. Ik heb de machine voorzien van al hetgeen hij nodig heeft, dus telex rol, inktlint en ponsband rol. Echter er gaat nog iets niet goed, wanneer ik wat wil typen gaat de printkop geheel naar rechts en blijft daar staan, tegelijkertijd gaan er error en maintenance ledjes branden aan de rechterzijde van de telex. Hier snap ik nog niet veel van dus daar ligt nog een klusje. In mijn beleving kon je de telex ook op “local” gebruiken als typemachine en tegelijkertijd een ponsband maken, die je dan later door de lezer kon laten lopen als je het bericht wilde versturen.

4-12-2018:
Morgen wordt de gerestaureerde Racal RA17L van boord gehaald. Deze zal op PI4ADH worden getest op een draad antenne waarvan zeker is dat deze goed functioneert. Ik ben namelijk niet zeker of het antenneplan aan boord naar behoren werkt. We zullen dus gauw genoeg weten of de restauratie van de ontvanger goed is gelukt.

De restauratie is op zich gelukt echter bij het testen heeft de Racal ontvanger ietwat gerookt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, dus de ontvanger gaat te zijner tijd terug naar de monteur. Dit gaat wel even duren daar dit even ingepland dient te worden, maar gaat zeker goed komen.

30-01-2019:
In januari en februari is er jammer genoeg geen werkweek in verband met de weersomstandigheden. Er zal in maart weer een werkweek zijn. Heel misschien gaan Jan en ik nog even aan boord om te kijken of we iets kunnen doen, maar ik denk dat ook dat niet doorgaat.

Mocht iemand suggesties hebben dan graag even een berichtje naar post@marac-radio.nl

Wordt vervolgt..

Ruud en Jan